Interpretarea analizelor de sânge
Analizele de sânge reprezintă o modalitate foarte bună pentru medic de a evalua starea de sănatate a organismului pacientului sau evoluția unei stări patologice deoarece compoziția sângelui reflectă starea de sănatate.
În interpretarea unor analize de sânge, medicul ține seamă de două aspecte: raportarea la valorile normale stabilite statistic și contextul existent.
De aceea, in funcție de vârsta, sexul și istoricul sănatații pacientului, concluziile pot fi diferite.
Recoltarea probei de sânge
Recoltarea probei de sânge se face prin venopuncție la nivelul venei antecubitale (încheietura brațului), folosindu-se recipiente speciale cu sau fara anticoagulant in funcție de specificul analizei de sânge.
Recoltarea probei de sânge pentru hemocultură trebuie facută în lipsa tratamentului cu antibiotice, deoarece există riscul ca germenii să nu crească.
Medicamente și analizele de sânge
Există medicamente care pot modifica rezultatul analizelor de sânge. În cazul în care urmați un tratament, este bine sa informați medicul care v-a recomandat efectuarea analizelor de sange.
Pregatiri pentru analizele de sânge
Multe analize de sânge nu necesită pregatiri speciale mai ales in ceea ce privește regimul alimentar, ele putând fi efectuate independent de orarul meselor (ex. grupa sangvina, Rh-ul).
Dar există excepții
De aceea este bine să solicitați informații legate de condițiile de recoltare medicului specialist care cere efectuarea analizei de sânge.
Pregatirea copiilor pentru recoltarea probelor de sânge
O situație specială o reprezintă pregatirea copiilor în vederea recoltării probelor de sânge. Această pregatire poate să reducă stresul și anxietatea care se manifestă la copil și poate să apară și în cazul parinților.
Este bine ca, atunci când este posibil, pentru a-i diminua starea de frică, să discutați cu copilul înainte de prezentarea la unitatea medicală, spunându-i ce se va întampla și cum se va întampla, cel mai simplu sub forma unui joc "de-a medicul".
Explicati-i importanta actului medical si inlaturati o eventuala parere ca actul medical este o pedeapsa.
Prezența părintelui langa copil, contactul fizic va ajuta foarte mult la diminuarea fricii. Nu reprimați pornirea de a plânge sau de a-și exprima verbal durerea.